NOVA STUDIJA Većina dece sa autizmom vremenom napreduje ako im se posveti dovoljno pažnje

AM

Pritom se istraživao rast i znanje dece u pet domena: komunikaciji, socijalizaciji, svakodnevnim aktivnostima, internalizaciji i eksternalizaciji. Ohrabrujuće zvuči podatak da je 23 posto dece, dakle četvrtina njih, bilo dobro u četiri ili svih pet područja koja su istraživači proučavali do njihove desete godine starosti

Velika većina dece s autizmom može postići velike uspehe u nekim aspektima svog života ako pritom imaju podršku okoline i roditelja, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Open.

U istraživanju, koje je obuhvatilo 272 dece iz spektra autizma u dobi između dve i deset godina starosti, naučnici su utvrdili da je 80 posto mališana ostvarilo pozitivne rezultate u barem jednom području kojem se studija bavila.

Pritom se istraživao rast i znanje dece u pet domena: komunikaciji, socijalizaciji, svakodnevnim aktivnostima, internalizaciji i eksternalizaciji. Ohrabrujuće zvuči podatak da je 23 posto djece, dakle četvrtina njih, bilo dobro u četiri ili svih pet područja koja su istraživači proučavali do njihove desete godine starosti.

– Bilo mi je zadovoljstvo otkriti da većini dece iz spektra autizma neka obrazovna mera ide dobro do desete godine života – rekla je dr. Peter Szatmari, jedan od autora studije.

Ključni faktor za ovo otkriće, rekli su autori studije, bilo je preoblikovanje naučnog pristupa kako bi se fokusiralo na to da li su deca vremenom razvila svoje veštine, umesto da jednostavno posmatraju svoje nedostatke.

– Korišćenjem različitih kriterijuma za praćenje njihovog razvoja, pored onih koji se koriste za dijagnostikovanje autizma, uspeli smo da sveobuhvatnije preoblikujemo naučni pristup kako bismo osmislili napredak u oblasti istraživanja autizma – rekao je Szatmari.

Čini se da je jedan od faktora koji utiču na to koliko je dobro bilo dete njegov socioekonomski status. Istraživanje je pokazalo da će oni iz domaćinstava sa većim prihodima, sa porodicama koje bolje funkcionišu, biti uspešniji u društvu.

– Ne postoji jedinstveni način integracije u šire društvene procese, ali ovi nalazi otvaraju novi put istraživanja kako bi se procijenile koje vrste specifičnih intervencija, poput alternativnog planiranja liječenja za porodice u ranijoj fazi razvoja djeteta s autizmom, može pomoći da se poveća verovatnoća da će više dece sa autizmom vremenom biti dobro u životu, rekao je Szatmari.

_

 Naši Dobrotvori

Veliku zahvalnost dugujemo dobrotvorima, osvedočenim prijateljima i humanistima, da AM Centar bude u prilici da pruži pomoć svma kojima je potrebna

_
TRANS COM
BORALAVIRINT
HALO TRAVEL
NIŠKA PIVARA
POTRCKO
VINARIJA MALČA
ALEKSEJ-PLUS
UNIJA PEKARA NIŠ
LIONS CLOB NIS
UG AM CENTAR ZA POMOĆ OSOBAMA SA AUTIZMOM
UG AM CENTAR ZA POMOĆ OSOBAMA SA AUTIZMOM
UG AM CENTAR ZA POMOĆ OSOBAMA SA AUTIZMOM